Burgemeester Utrecht zet Voetbalwet in tegen overlastjongere
De burgemeester van Utrecht heeft een overlastgevende jongere een groeps- en gebiedsverbod opgelegd. Het is de eerste keer dat hij de maatregel uit art. 172a Gemeentewet (onderdeel van de Voetbalwet) oplegd. Het is afwachten of dit succesvol zal zijn: de eerste ervaringen met de Voetbalwet zijn uiterst teleurstellend: zie hier en hier.
De gemeente Utrecht meldt op de website:
Burgemeester Wolfsen heeft vorige week voor het eerst de wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast (in de volksmond ‘Voetbalwet’) ingezet om een 17-jarige Utrechter uit De Meern een groeps- en gebiedsverbod op te leggen. Afgelopen zaterdagnacht bevond de jongen zich toch weer in het voor hem verboden gebied, waar hij door de politie werd aangehouden. Hij is overgebracht naar het bureau en ingesloten voor nader verhoor en onderzoek. De politie heeft proces-verbaal tegen de verdachte opgemaakt. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt deze overtreding en zal de zaak aan de kinderrechter voorleggen.
De jongen (veelpleger en kopstuk van een overlastgevende jeugdgroep) veroorzaakte herhaaldelijk ernstige openbare ordeverstoringen. Het gebiedsverbod geldt voor drie maanden in de wijk waarin hij de overlast veroorzaakte.
De Overlastwet (Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast) trad op 1 september 2010 in werking. De wet biedt de burgemeester de mogelijkheid om personen aan te pakken die herhaaldelijk individueel of in groepsverband de openbare orde verstoren. Hij kan een gebiedsverbod, groepsverbod of een meldingsplicht opleggen of een combinatie van deze.
Als er sprake is van herhaaldelijke openbare orde verstoringen met daarbij de verwachting dat de betreffende persoon zich hier opnieuw schuldig aan zal maken, kan de Overlastwet toegepast worden. Ook is het mogelijk om deze bevelen te geven als de betreffende persoon een leidende rol heeft gespeeld bij openbare orde verstoring van een groep. De bevelen van de burgemeester worden opgelegd voor een periode van maximaal 3 maanden en kunnen tot maximaal 1 jaar worden verlengd. Ouders van kinderen onder de 12 jaar die voor overlast zorgen, kunnen het bevel van de burgemeester krijgen hun kinderen niet onbegeleid ergens te laten rondhangen of na acht uur ’s avonds niet onbegeleid buiten te laten zijn.
Officieren van justitie kunnen ook een gebiedsverbod, contactverbod, meldplicht of begeleidingsplicht opleggen aan mensen die nog voor de rechter moeten komen.