Televisiedocumentaire over geluidsoverlast ‘Wat de muren vertellen’ op 16 april 2012

Op 16 april 2012 om 22:55 wordt op Nederland 2 de documentaire ‘Wat de muren vertellen’ uitgezonden. In de documentaire staat geluidsoverlast  centraal. De documentaire laat zien hoe diep geluidsoverlast ingrijpt in de psyche van de mens en hoe het levens van mensen kan bepalen.

Het persbericht meldt over de documentaire:

Op 28 september 2008 wordt de ‘Tutti Frutti wijk’ in Amsterdam-Noord opgeschrikt door de moord op een buurtbewoner. Bewoners vertellen hoe ze in de nachtelijke uren een ruzie horen die zich vanuit huis naar de straat verplaatst. Buiten zien ze de 28-jarige Marvin dood op staat liggen omringd door politie en ambulancepersoneel. Hij blijkt te zijn neergestoken door zijn benedenbuurman na een nacht vol geluidsoverlast.

 

In Wat de muren vertellen wordt de moordnacht gereconstrueerd met betrokkenen in de Tutti Frutti wijk. Ze wonen nog altijd in dezelfde gehorige huizen. Volgens hen is het gewoon wachten tot het weer uit de hand loopt. De documentaire laat zien hoe diep geluidsoverlast ingrijpt in de psyche van de mens en hoe het levens van mensen kan bepalen.

Moord en doodslag vanwege lawaai van de buren. Het klinkt absurd maar het gebeurt vaker dan we denken. Vorig jaar kreeg een man uit Breukelen 12 jaar celstraf voor de moord op zijn slechthorende bovenbuurvrouw die de volumeknop van de televisie voluit had gedraaid, en onlangs viel er een dode in Zaandam na een burenruzie over lawaai midden in de nacht.

Geluidsoverlast van buren speelt niet alleen in de gehorige woningen in de Tutti Frutti wijk. Bijna één op de drie Nederlanders wordt regelmatig door geluiden van buren gehinderd, dertien procent zelfs ernstig (bron: VROM). Er sterven 700 Nederlanders per jaar als gevolg van stress door langdurige blootstelling aan geluidsoverlast (bron: Onderzoeksraad Europese Unie) en burenlawaai wordt in Nederland even erg gevonden als criminaliteit in de woonomgeving.

 

NCRV Dokument Wat de muren vertellen is geregisseerd door Leonie van Noort en geproduceerd door Zuidenwind Filmprodukties.

Zie hier.