Burgemeester Hoorn verbiedt flyeractie gericht tegen pedofielenstichting

De burgemeester van Hoorn heeft een flyeractie tegen een stichting, die is opgericht door een pedofiel, verboden. De extreem-rechtste groep Voorpost wilde onder het mom van ‘pas op onze kinderen’ tegen de stichting waarschuwen. De stichting is in 1999 opgericht door de pedofiele man die onlangs een gebiedsverbod in zowel Eindhoven als de Utrechtse Heuvelrug kreeg opgelegd. Zie eerdere berichten. De burgemeester heeft de flyeractie verboden wegens een dreigende ordeverstoring en relletjes. Daarnaast meldt de burgemeester in Trouw dat Voorpost geen vergunning voor de betoging had aangevraagd. Bovendien bevalt de tekst van de te verspreiden folder hem niet. Trouw bericht:

‘Van Veldhuizen vindt de tekst in de folder ‘voorbij de goede smaak, mogelijk onrechtmatig en een begin van smaad’. “De inhoud kan mensen tegen elkaar opzetten”, geeft hij als motivatie. “Hoe pittiger de boodschap, hoe eerder de openbare orde in het geding komt.” Zie hier.

Naar mijn mening had de burgemeester deze betoging niet mogen verbieden. Artikel 9 van de Grondwet en artikel 10 EVRM beschermen het recht om te demonstreren. Dit recht kan enkel onder strenge voorwaarden worden beperkt. Gezien de Wet Openbare Manifestaties (WOM) kunnen betogingen niet worden verboden wegens de inhoud van de betoging. Ook is het niet nodig om een vergunning aan te vragen voor een demonstratie. Tenslotte heeft de burgemeester de inspanningsverplichting om demonstraties binnen zijn gemeente mogelijk te maken: hij moet, wanneer wanordelijkheden dreigen, proberen meer politie-ambtenaren in te zetten. Dat lijkt in dit geval niet te zijn gebeurd.