Burgemeesters teruggefloten bij sluiten woning: actuele jurisprudentie 13b Opiumwet

overlast 13b Opiumwet sluitingBurgemeesters treden steeds harder op tegen drugshandel en hennepteelt in en rond woningen. Zij sluiten de woningen op grond van artikel 13b Opiumwet. Veelal gaan de rechters daar akkoord mee. Zo acht de rechtbank een sluiting van een woning rechtmatig, nadat daar meer dan 1000 hennepplanten zijn aangetroffen. Het was volgens de rechtbank niet vereist dat eerst een last onder dwangsom wordt opgelegd (zie hier). De Raad van State acht de sluiting van een andere woning ook rechtmatig. In de woning zijn bolletjes cocaïne gevonden (zie hier). Het komt niet vaak voor, maar de bewoner van een gesloten woning wint soms een zaak.

Zo acht de voorzieningenrechter het besluit tot de sluiting van een woning voor drie maanden onvoldoende gemotiveerd. In de woning zijn 42 hennepplanten aangetroffen en er was geen sprake van overlast oid (zie hier). In een andere zaak wordt een sluiting ook als disproportioneel aangemerkt. In de woning is meer dan 3 kilogram heroïne aangetroffen, maar de rechter acht de gevolgen van sluiting voor de inwonende zoon te ernstig (zie hier).

Artikel 13b Opiumwet wordt natuurlijk ook gebruikt om drugshandel in horeca tegen te gaan. Zo acht de Rechtbank Den Haag de sluiting van café Liberty rechtmatig, omdat in een verborgen ruimte drugs zijn aangetroffen (zie hier).

ECLI:NL:RBNNE:2014:1130 (13b Opiumwet & dwangsom)

ECLI:NL:RVS:2014:415 (13b Opiumwet & ABRvS)

ECLI:NL:RBNNE:2014:593 (13b Opiumwet & 42 hennepplanten)

ECLI:NL:RBROT:2014:1089 (13b Opiumwet & zoon van 17)

ECLI:NL:RBDHA:2014:3300 (Café Libery & 13b Opiumwet)