Rechters zetten asociale en henneptelende huurders zonder pardon uit huis

overlastRechters zijn veelal streng voor overlastveroorzakende huurders en henneptelers. Zij ontbinden zonder pardon de huurovereenkomst en verplichten de huurders de woning te ontruimen. Dat blijkt vooralsnog ook de trend in 2014. Zo zet de Rechtbank Oost-Brabant een psychsich gestoorde man, die geluidsoverlast en vervuiling veroorzaakt en zich intimiderend gedraagt, uit huis (zie hier). Een huurder die zijn woning onderverhuurt aan overlastgevers raakt zijn woning ook kwijt (zie hier). Een andere huurder (met wederom psychische problemen) bedreigt medewekers van de verhuurder en moet van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vertrekken (zie hier). Ook in andere zaken leidt asociaal gedrag tot het verlies van de huurwoning.

Een kamerbewoner lijkt ernstig getraumatiseerd door de stammenoorlog in Somalië. Hij valt zijn medebewoners aan met een mes. Volgens de rechter is dit ernstig genoeg om de ontruiming van de kamer te rechtvaardigen (zie hier).

hennepOok hennepteelt en drugshandel zijn veelal reden om de huurder uit zijn huis te zetten. Ik schreef daar in 2013 ook al over. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt een huurder met 50 hennepplanten in zijn woning om het huis te verlaten (zie hier). Af en toe wordt een ontruimingsvordering in drugszaken afgewezen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een arrest van het Gerechtshof Den Bosch. De vordering van de verhuurder wordt afgewezen, omdat slecht 4,6 gram amfetamine in het huis is aangetroffen. De tekortkoming van de huurder is zo gering, dat die de ontbinding en ontruiming van de woning niet rechtvaardigt (zie hier).

ECLI:NL:RBOBR:2014:1237 (GGZ, overlast & huur).

ECLI:NL:RBNNE:2014:378 (onder verhuur & overlast)

ECLI:NL:GHARL:2014:1390 (GGZ, intimidatie & huur)

ECLI:NL:RBLIM:2014:510 (stammenoorlog, agressie & huur)

ECLI:NL:GHARL:2014:1799 (hennepteelt & ontruiming)

ECLI:NL:GHSHE:2014:683 (kleinschalige drugshandel & ontruiming)