Hoe een verhuurder te dwingen om overlast aan te pakken? Stoppen met betalen huur leidt tot ontruiming slachtoffers

overlast pandIn een aantal recente zaken proberen slachtoffers van overlast hun verhuurder te dwingen om de woonoverlast aan te pakken. Zo stapt een huurder in Amsterdam naar de rechter en vordert dat woningcorporatie  De Key de woonoverlast aanpakt. Volgens de corporatie is er sprake van een burenruzie en hoeft zij daartegen niet op te treden. De kantonrechter is het daarmee oneens. De slachtoffers klagen al twee jaren over ernstige overlast. De kantonrechter dwingt  de woningcorporatie rechtsmaatregelen – zoals het instellen van een ontruimingsvordering – nemen. Mocht de verhuurder dat niet doen, dan verbeurt deze een dwangsom van 500 euro per dag met een maximum van 10.000 euro.

Een huurder in Emmen lukt het eerder al om zijn verhuurder via de rechter te dwingen om overlast aan pakken. Verhuurder Lefier gaat echter in hoger beroep en de uitkomst van deze zaak is nog onzeker. Het is trouwens voor de verhuurder niet verplicht om per se een ontruiming te vorderen, het kan ook bijvoorbeeld om een gedragsaanwijzing als bedoeld in art. 3:296 BW gaan. Zie daarover mijn eerdere artikel in Trouw en de reactie van een advocaat.

Een minder succesvolle poging van huurders om hun verhuurder tot actie te dwingen, heeft rampzalige gevolgen voor de slachtoffers. Zij stellen al jarenlang slachtoffer te zijn van overlast veroorzaakt door drugsdealers en weigeren eerst een huurverhoging te betalen. Zij stoppen vervolgens met het betalen van de hele huur. De verhuurder stapt vervolgens naar de rechter en vordert dat de slachtoffers de woningen moet verlaten. Het gerechtshof acht de verhuurder niet verantwoordelijk voor de overlast: anders dan in de zaken hierboven wordt de overlast niet veroorzaakt door een huurder van de verhuurder. Het gerechtshof komt tot een harde conclusie. De ontstane huurachterstand is zo groot dat de slachtoffers de woning moeten verlaten. Van enige compassie met de slachtoffers blijkt niets uit het arrest.

Zie

ECLI:NL:RBNHO:2013:6120 ( Amsterdam en overlast aanpakken)

ECLI:NL:GHARL:2013:4718 (Emmen en overlast aanpakken)

ECLI:NL:GHSHE:2013:3340 (Slachtoffers uit de woning)

Zie ook hier.

16 thoughts on “Hoe een verhuurder te dwingen om overlast aan te pakken? Stoppen met betalen huur leidt tot ontruiming slachtoffers

 1. Op radar word deze topic populair omdat er steeds meer woonbedrijven zijn die niet optreden. Ik heb een vriendin die al meer dan 1 jaar bedreigd word met de dood, wat gepaard gaat met poging tot inbraak tot vastlijmen van haar voordeur waardoor zij niet haar woning uit kan. Tot mes in haar voordeur met een papier erdoor heen waarop staat je gaat binnenkort dood. Wooncorperarie op de hoogte gesteld en ze weten ook welke buurman het doet maar woonbedrijf elkien te leeuwarden doet niks. Die vriendin van mij durft niet meer naar huis ook op verzoek politie. Ze is al twee maanden niet meer thuis geweest omdat ze weer haar voordeur dicht hebben gelijmd alleen dit keer was ze niet thuis. Dus ze kan er niet in. En elkien wil de voordeur niet open maken. Dus ze kan met geen mogelijkheid haar huurwoning in. Dus heeft ze besloten haar huur niet te betalen omdat ze er niet in kan komen en elkien haar niet wil helpen. Dus verblijft ze bjj haar nicht . Anders heeft ze niet. Ze laat het op uitzetting komen omdat ze dan wel jn haar woning kan komen. Zulke dingen zijn niet normaal. En moet zo ver gaan dat ze zelfs haar huis niet meer in kan. Ze is ten einde raad. en weet niet meer wat ze hieraan kan doen.

 2. Wij hebben ook al jarenlang last van een overlastgevende buurman op de E. te Rotterdam. We hebben Woonstad, Wijkagent en de desbetreffende buurman aangesproken. Er zijn afspraken geweest met Woonstad en Wijkagent waarbij de overlastgever voor het gemak gewoon niet is komen opdagen, trouwens zonder enige gevolgen.

  De buurman heeft de gehele dag en nacht inloop van allerlei dronken en stonede figuren, draait de gehele dag keiharde muziek. Bivaceerd met zijn “vrienden” in de hal, forceerd de achterdeur zodat ze niet via de Evenaar naar binnen hoeven maar sneaky via de achterkant naar binnen gaan.Steelt stroom uit de hal waar een energiekast is, heel de hal stinkt naar de drugs.

  Na jarenlange communicatie met Wijkagent en Woonstad is er niks verbeterd, en staan er nu 3 van de 6 appartementen te koop. Ook tevergeefs, als er kijkers zijn dan schrikt de lucht en de herrie ze wel af. Ook de buurvrouw die zwanger was en net bevallen is, is voor hem geen reden om rekening met mensen te houden. De inloop, stank en herrie gaat ongestaag door. Niemand die ons helpt.

  Op de gemeente pagina van Rotterdam staat dat overlast binnen 3 maanden opgelost zal zijn. Onder het beleid van H. Karakus, wij wachten nu al 3 jaar, waarbij Woonstad zelfs het lef had om een nieuw dossier op te bouwen nadat hij enige tijd geen klachten waren gewoonweg omdat hij elders woonde tijdelijk bij zijn vriendin. En kan dus nu weer lekker zijn gang gaan. Die 3 maanden is een wasse neus en totaal niet met de realiteit te vergelijken.

  In onze straat is de maaltijdbezorger vorig jaar vermoord, door een overlastgevend gezin waar al meerdere meldingen over waren gedaan. Totdat er zoiets gebeurd, moet er in onze portiek ook eerst een dode vallen voordat Woonstad of de wijkagent van Oosterflank daadwerkelijk een keer iets gaat doen ?. Heel triest dat de Gemeente, Politie en Woonstad net doet alsof ze zaken snel oplossen met nieuw beleid en ondertussen de slachtoffers geestelijk en emotioneel naar de grond laten gaan…..

 3. in deze rotte samenleving waar allerlei instanties doen of hun neus bloed
  wordt men steeds verder gedwongen het recht in eigen handen nemen.

 4. geen eigen rechten ?
  kantoor (a) wilde niet helpen daar zijn zij niet voor
  kantoor (b) doe niets men moet eerst telefonisch afspraak maken
  kantoor (c) doet ook niets men moet eerst telefonisch afspraak maken
  dus ik moet eerst met weinig beltegoed bellen voor afspraak want op het kantoor maakt men geen afspraken.
  afspraak kon pas na 5 dagen gemaakt worden.
  en de wijkagent reageer pas na 48 uur
  hoe bedoel men je mag geen eigenrechter zijn wie doe het dan ?

 5. Wij huren al 17 jaar van hoekstra Leeuwarden makelaar. Sinds vorig jaar nieuwe bewoners die een ziekelijke neiging hebben om te pesten. Erfafscheiding (bomen) zomaar kappen, lelijke schutting neerzetten zonder onze toestemming. Mij bedreigen, mijn zoon intimideren, uitschelden opnemen met tablet. Bouwlamp op onze oprit gericht. Camera op onze voordeur gericht etc. Politie doet niets, Gemeente doet niets, handhaving doet niets, en de enige die er wat aan kan doen is makelaar hoekstra, maar is te laf en geeft ons mede de schuld terwijl we al maanden ons inhouden,,,EN nu naar de rechter. Ziekelijke maatschappij waarin wij leven.

 6. leef al ruim half jaar naast jonge psychotische buur die haar pillen niet (regelmatig) inneemt, mij hele avond lastigvalt omdat iemand anders ergens om 21.00 uur aan het boren is, trapt tegen voordeur en slaat tegen ruiten en bonkt tegen de muur omdat iemand anders een anoniem briefje op haar deur geplakt had, klaagt over onderbuurman die afasie heeft, over buurvrouw die af en toe NL talige muziek luistert en buurman die papiertjes ophangt, steelt van prive-balkon, vernielt afrastering, schreeuwt en gooit met spullen. Corporatie doet niks, politie doet niks, zorg/begeleiding doet niks, hulpverlening zegt: “het moet eerst escaleren en opname komen voordat het rustig wordt”. ondertussen zit ik dan maar lijdzaam en passief af te wachten op dat ene moment. Moet het dan zo ver komen? en kan niemand er wat aan doen??

 7. Ik ken dit fenomeen Nederland gaat zichtbaar achteruit.
  Ik lijd iedere dag schade doordat er ingebroken wordt.
  Politie meldingen heb ik bij de vleet gedaan.
  En ik heb vingerafdrukken in huisliggen aan sporen onderzoek die ik zelfstandig gedaan heb.
  Maar helaas de politie doet er niks mee.
  En de verhuurder zet er geen addekwade sloten in die veilig zijn volgens de politie.
  En hoe moet het nu verder zitten afwachten tot dat het eens totaal uit de hand loopt.
  Ik dacht het toch zeker niet ik heb al een schuil plek gezocht.
  Mvg annoniem

 8. Ik heb te maken met HaagWonen Den Haag en doen al 5 jaar niks aan ondragelijk gestamp van een huurster met nu 2 kinderen. Kinderen komen niet of nauwelijks buiten en denderen de hele dag op en neer door de woning. springen van bank of stoel, slaan met deuren en bonken op de vloer en of muren. Als je aanbelt krijg je bleekwater over je heen of een niet gekookt ei naar je hoofd. Op straat spuugt ze je in het gezicht en schreeuw dat ik een slecht mens ben. HaagWonen ventileert dat de boodschap duidelijk is maar doen niks, zoek het maar uit. Meerdere gesprekken met HaagWonen en politie en mediation helpen niet. Mevrouw is vluchteling en heeft onvrede dat ze niet een beneden woning heeft gekregen. Wel een gerenoveerde woning en een bak met geld om het in te richten maar is nog steeds niet tevreden. Ook met regelmaat (2x per week) politie laten komen doet niks, ze horen het wel maar de gesprekken komen bij die vrouw niet over. De woningen zijn super gehorig, hoesten hoor je. Maar dat veranderd aan haar woongedrag of die van haar kinderen helemaal niets. Zelf verhuizen??!! Ik heb 4 jaar gelden een tuin laten aanleggen en de woning op eigen kosten gerenoveerd en aangepast, kostbaar plaatje dus.

 9. Ik heb sinds begin dit jaar voor de 2e x achter elkaar een aso deuren gooiers gezin, gaat dag en nacht door, nu wakker gemaakt om 3.30 en nu is de maat vol, mijn grens is bereikt. Door de vorige buurvrouw heb ik suikerziekte type 2 en nierkanker gekregen, die buurvrouw gaat weg, krijg je een vluchteling naast je die nog nooit deuren heeft gezien omdat ze in een hutje woonden, krijgen alles gratis, de huur, eneco, 200 euro per maand leefgeld en alles gratis en dan nog klagen en nu dankzij hun is me li arm en li hand vaak onbruikbaar en moet ik nu naar een neuroloog en een cardioloog, leuk als je al loopt bij een uroloog, de pijnpolie en met diabetes. Dus mijn zorgnota wordt elk jaar hoger en ken niet meer werken dankzij haar en had leuk werk eindelijk na 12 jaar. Wat zegt de huisbaas? Zit tussen je oren en is woongeluid, wat zegt de buurvrouw? Ik gooi niet met deuren en dat doet ze idd niet als er iemand van de Vestia langs komt, dan doet ze scheinheilig de deuren heel zacht dicht en als die persoon dan net 90min weg begint het weer. Ik ga nu andere wegen bewandelen want de Vesta heb ik niks aan, want 4 jaar lang vind ik wel genoeg.

 10. Heb al vanaf feb. 2017 last van me buurvrouw, vluchteling, gooit constant met deuren, keukenkastdeurtjes en maakt andere herrie. Daar ik chronisch ziek ben en rust nodig heb en wordt me niet gegund, nu is de pijn verergerd en loop nu bij 4 specialisten ipv 2. Ze liegt ontzettend, zo zegt ze ik gooi niet met deuren, alleen als de buurman het doet, terwijl zij begint en dan vind ze het gek dat ik herrie terug maakt. 1x bij andere buurvrouw, die had een lijstje opgehangen, komt de volgende ochtend om 8 uur aanbellen bij de buuv waarom jij herrie maken en verder in het Engels, de buuv zeg mag ik niks ophangen en waarom jij gooien met deuren en daar wordt dan overheen gelogen en geeft ze mij de schuld van het deuren gooien. Vandaag 31-12 2017 zat ik weer om 6.45 uur rechtop in me bed, leuke oudjaarsavond zo met dubbel pijn. Vestia en de wooncommisie doen niks, daar liegt ze ook tegen en ze geloven haar meer dan mijn, het zit tussen me oren en heb teveel fantasie en daar is het boek mee gesloten. Wooncommisie mail gestuurd 3 maanden geleden nooit wat van gehoord en naar Vestia al 10 maanden klachten ingediend. Geld voor rechter heb ik niet, zit op het punt om eigen rechter te spelen, als instanties een chronisch al niet helpen, waar gaat het dan heen op de wereld. 2x dit jaar een dure behandeling gehad van 1000 euro zodat ik een tijdje minder pijn heb, heeft 2x paar dagen gewerkt ipv van paar maanden dankzij de aso buurvrouw. Kost de gezondheidszorg ook geld zo en iedereen die premie betaald. 2000 euro spoel maar door de wc.

 11. ik word al meerdere keren door buurman kouwenoord , 978 lastig gevalen , doormiddel van het trappen tegen myn voordeur en bedreigd ? heb het met toezicht van woningbouw de key , willen oplossen na aantal gespreken nog geen resultaat ,,, meneer woont hier net 3 jaar ,, ik al tien ,, had nooit last iedereen mag me maar meneer is zeer gewelddadig en een kort lontje etc,,,, hoe kan ik hiermee verder ,,,

 12. Ik zit met hetzelfde van Woongemeenschap Nederland.
  Ze stoppen er maar van alles in, zware criminelen en zij mogen alles.
  Samen staat we sterk door dit zootje samen in elkaar te beuken
  als zij het mogen, mogen wij het ook.
  Dus kom op sla terug dan moeten ze er een keer wat aan doen.
  Het is oorlog met de woningstichtingen.
  Ik ben er zo ver mee heen, sla ze met een bijl in elkaar.
  Dan maar in de gevangenis.

 13. Hier n zelfde verhaal. Woon in Gennep Limburg. Jarenlang last gehad van de buurman en zijn vriend. Stank, geluid, drugs en criminele overlast gehad! honderden klachten van diverse buren, diverse verhuizingen, tientallen politie bezoeken en niks ondernomen. Toen de mongooltjes n wietkelder hadden gebouwd werden ze deruit gemikt! Tot onze grote verbazing wonen de figuren nu 1 woning verderop bij dezelfde organisatie! MOOILAND MAASLAND GRAVE

 14. Heb al sinds ik nieuwe bovenburen heb, geluidsoverlast van gestamp, gedreun en heel erg trillen van de wasmachine. Het gedreun van het geren van hun kinderen en geloop van volwassenen gaat echt door merg en been. De nieuwe buren hebben laminaat geplaatst op houten vloeren en dit zijn woningen dat wanneer je ff springt het huis beweegt dus kan je je voorstellen hoe dat iedere keer struktureel aanvoelt. Soms lig ik op de bank ff een dutje te doen of ik hoor gebonk in mijn hoofd, dat betekent dat er hard wordt gelopen boven of kinderen die iedere keer op de vloer vallen tijdens het spelen. Sinds de overlast heb ik dit aan woonstad Rotterdam aangegeven. Woonbemiddeling is geweest, maar eigenlijk had dat geen zin want ik zei dat de vloer veranderd moest worden dus geen laminaat. Heb daarvoor nooit last gehad en waarom nu ineens wel en zolang dat er ligt blijft de overlast aanhouden. Maar ja mensen die dit hebben meegemaakt doen hun best maar wetende dat dit tot niks leidt want in een woning moet ook geleefd worden en kinderen kan je niet altijd stijf laten zitten op een stoel en dat weten medewerkers van woonstad wel want die hebben toch ook gezinnen. Afijn , heb aangegeven dat dit tot niks leidt en weer geklaagd. Toen iemand van woonstad gekomen om mij uit te horen en hij zou al het mogelijke doen zoals onderzoek geluid, de vloer van bovenburen en ik zou nog hierover horen. Na maanden niks gehoord van die vent en ik weer naar hem mailen waarom ik niks hoor en daarna zelf naar woonstad gebeld en ze zouden hem hierover aanspreken. Intussen ging de overlast maar door en ik ieder keer appen naar de buren dat ik er last van heb. Een keer was ik thuis en ze hadden de wasmachine bijna heel de dag aan, omdat ze veel was hadden, op zich geeft het niet als iemand heel de dag door wil wassen maar ik had al aangegeven dat wanneer hun wasmachine centrifugeert mijn huis trilt. En ik vind het ook niet erg dat ze spelende kinderen hebben maar het enige wat moet gebeuren is de laminaat veranderen naar desnoods vloerbedekking. Volgens de bovenbuurvrouw was het geen optie omdat ze allergisch was voor stof. Ze hebben een kleed hierover geplaatst en toch hoor ik het gedreun. En op plaatsen waar geen kleed ligt hoor ik het geluid. Ik ben dus gaan surfen op internet over mensen die hierover hetzelfde moeten meemaken en dat woonstad of verhuurder hier niks aan doet. Ook onderzoek gedaan naar laminaat op houten vloeren en blijkt dat laminaat de boosdoener is en als men erop loopt of rent het geluid alleen maar erger wordt en kan je door heel je huis horen. Gelukkig bestaat er internet en kan je heel veel informatie hierover vinden. Ze moeten het plaatsen van een laminaat op de houten vloer gewoon verbieden. Dan hebben onderburen er geen last van en kost het een hele hoop gedoe om niks. Je energie gaat er aan en lichamelijk ga je gewoon achteruit, want je krijgt pijn hier en daar en je weet niet waar het vandaan komt en stress kan je ziek maken. Toen weer een brief gemaild naar woonstad dat ze hier eindelijk wat aan moeten doen. En ja hoor krijg ik een hele lange brief van die meneer van woonstad die toen thuis bij mij kwam om alles op te nemen en waarvan ik dacht dat die me zou helpen. Uit de brief blijkt alsof ik de boosdoener ben en er stond er ook in dat als ik wil verhuizen dat ik dat zelf moet weten en dat ze geen andere woning voor me hebben. De geluiden die ik hoor volgens hem zijn normale leefgeluiden zegt hij, terwijl hij ze nog nooit gehoord heeft. Toen hij hier zat waren de bovenburen niet thuis en was het stil! Hoe komt zo iemand erbij dat het normale leefgeluiden zijn. Ik weet ook wel wat normale leefgeluiden zijn en dat vind ik niet erg. Dit zijn geluiden die door merg en been gaan en ik zou willen dat hij hier een week kon verblijven zodat hij dit zelf kan ervaren. Ik voel me zo hulpeloos en moedeloos toen ik de brief las en weet niet meer waar ik terecht kan. Dit maken veel mensen mee en er moet toch iets zijn waar we terecht kunnen. In mijn eentje ga ik dit nooit winnen. Mijn woongenot gaat eraan en ik wordt gezien als de boze buur, terwijl ik nog nooit geklaagd heb alleen sinds dat ik nieuwe bovenburen kreeg en die laminaat zijn gaan plaatsen.

 15. huur nooit bij eigenhaard zo slecht in wonen want ze faciliteren overlast en draaien dan de boel om en geven de klager de schuld van overlast, ze liegen zwart op wit en zijn enorme manipulators. Ik woon in een achterstandswijk waar overlast de norm is. Dat ze de boel omdraaien en daarmee aantonen dat ze bereid zijn zwart op wit te liegen en hun machtspositie tijdens rechtszittingen te misbruiken is voor mij de reden om dit de wereld in te slingeren. Rechters horen te weten dat ook coorporaties zwart op wit kunnen liegen, rechters horen aan waarheidsvinding te doen en niet alles maar aan te nemen wat er op papier wordt genoteerd.

 16. Ik heb hetzelfde verhaal met de geluidsoverlast en intimidatie in de buurt.Hij is een gewelddadige jongen man.
  Hij heeft samen met zijn vriendin veel bezoekers op een dag. Ze maken dag en nacht lawaai en harde muziek vooral na 22:00 uur is het niet meer te verduren.
  De parkeerplaatsen in een smalle straat zijn constant bezit door zijn bezoekers en hun klanten. Het is heel erg opvallend dat hun bezoekers elke dag even haastig komen en haastig gaan. Dat valt heel erg verdacht op. Deze buur heeft het schijn een auto rijschool en geeft het heel soms rijles per maand om af te leiden. De politie weet min of meer over van zijn daden maar doet die helaas niks mee. De man wekt heel subtiel en probeert er geen spoor achter te laten. Hij is wel heel goed in om de buren af te leiden en om te kopen door een praatje of iets te doen.
  Wij voelen ons niet veilig in Sweelinckstraat te Eindhoven. Je woont in angst en onzekerheid. Ieder keer heeft die een feest of ruzie met z’n vriendin of iemand anders!
  Hij is niet bespreekbaar en doet waar die zin in heeft. Hij rijdt in de grote cross motor en maakt gigantisch herrie en lawaai. Als je hem probeert te spreken reageert die agressief en gewelddadig. Op die manier probeert je te intimideren en terroriseren door een grote mond op te zetten.

  Is het eigenlijk wel een vage raadsel hoe die aan het geld komt de woning te kopen en volledige te verbouwen?
  Ik wou wel al een aangifte doen maar wanneer ik de verhalen van anderen lees en hoor dan trek ik me helemaal terug.De angst, woede en onmacht die voortvloeit houdt jij de hele dag mee bezig.
  Soms denk ik , ik ga zelf mijn rechten halen als ik het niet door deze organisatie niet geholpen zou worden. Die bestaan om de burgers te beschermen en een veilig gevoel in de maatschappij te creëren maar in de praktijk jammer genoeg zo te zien niet…………………………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *