Makelaar betrokken bij hennepteelt veroordeelt tot 18 maanden celstraf

Gesloten woning AmsterdamEen makelaar in Rotterdam is betrokken bij hennepteelt in woningen. Het OM besluit hem te vervolgen. De rechtbank veroordeelt hem tot 18 maanden gevangenisstraf.De rechtbank overweegt:

De rechtbank leidt uit het vorenstaande tevens af dat tussen verdachte en zijn mededaders sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking ter uitvoering van een gezamenlijk plan om hennep te telen en hij daarbij – als wezenlijk onderdeel van dat gezamenlijke project – ruimtes aan henneptelers ter beschikking heeft gesteld. Door (valse) huurcontracten op te stellen en in vier gevallen door de identiteit van de telers verborgen te houden heeft hij bovendien de pakkans voor die telers aanmerkelijk verkleind. Daarmee is de bijdrage die verdachte met zijn werkzaamheden aan het opzetten van deze kwekerijen en daarmee aan de productie van hennep heeft geleverd als essentieel aan te merken. Derhalve is sprake van nauwe en bewuste samenwerking met de overige betrokkenen ten aanzien van grootschalige hennepteelt en is aan de voorwaarden van medeplegen voldaan.

Nu verdachte deze werkzaamheden heeft verricht vanuit zijn eigen makelaarspraktijk, is de rechtbank van oordeel dat het handelen van verdachte kan worden gekwalificeerd als hennepteelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.

Zie ECLI:NL:RBDHA:2013:13593