Buren dienen verzoek tot handhaving in vanwege overlast buren

overlastMensen die overlast ondervinden van hun buren lijken steeds vaker een verzoek tot handhaving in te dienen bij de gemeente. Zij menen dat de overlast gepaard gaat met een overtreding van een wettelijk voorschrift en verzoeken het college van burgemeester en wethouders op te treden. Als het college weigert te handhaven, stappen de klagers naar de rechtbank. Veelal met succes.

Zo lukt het inwoners van Luttenberg om het college te dwingen om de buren te doen stoppen met het geven van hondengedragstrainingen. Het geven van deze trainingen is volgens de rechtbank in strijd met het bestemmingsplan. Zie hier.

In Zaanstad moet het college van de rechtbank handhavend optreden tegen een illegaal geplaatste meerpaal en drijvend dok. De klagers ondervinden veel hinder. Zie hier.

Ook kleine hondjes leiden tot een burenruzie en een verzoek tot handhaving. 18 vlinderhondjes veroorzaken volgens de buren zo veel overlast dat sprake is van een overtreding van de APV. Zij dienen tevergeefs een verzoek tot handhaving in. De rechtbank verplicht het college echter om de eigenaar van de honden aan te pakken. Zie hier.

Een verzoek tot handhaving hoeft niet altijd succesvol te zijn. Zo veroorzaakt het gebruik van een houtkachel volgens de Raad van State geen overtreding van artikel 7.22 van het Bouwbesluit 2012 (artikel 1b Woningwet). Het college hoeft dus niet handhavend op te treden. Zie hier.

Zie

ECLI:NL:RBOVE:2013:1927 (hondentrainingen en bestemmingsplan)

ECLI:NL:RBNHO:2013:8011 (meerpaal en overlast)

ECLI:NL:RBOBR:2013:4431 (vlinderhondjes en apv)

ECLI:NL:RVS:2013:2132